Categories
SELANGOR

Pejabat Integriti bukti ketelusan Kerajaan Negeri

Oleh: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 23 APR; Usaha Kerajaan Negeri menubuhkan Pejabat Integriti mendapat sokongan rakyat yang menginginkan pentadbiran sedia ada mengamalkan prinsip keterbukaan dan ketelusan.

Eksekutif Pemasaran, Ahmad Dahlan Abdul Rashid, 32, berkata masa yang sangat sesuai untuk mempraktikkannya bagi mengelak pandangan serong masyarakat terutama membabitkan penyelewengan dan salah guna kuasa.

Voxpop isu pejabat integriti (1)“Saya menyokong langkah diambil Kerajaan Negeri bagi memperkasa dan meningkatkan kembali pentadbiran awam.

“Dengan cara ini, pentadbiran dari atas hingga bawah dapat dipantau supaya tidak berlaku sebarang ketirisan dan rasuah,” katanya kepada Selangor Kini.

Pekerja swasta, Mohd Ridzuan Zainuddin, 30, berkata, Selangor dilihat mengambil langkah ke hadapan apabila menubuhkan Pejabat Integriti demi kebaikan rakyat.

“Usaha ini banyak membawa kebaikan kepada rakyat kerana segala masalah dihadapi mendapat perhatian Kerajaan Negeri.

“Petugas dipertanggungjawab menjalankan tugas penuh amanah dan integriti. Sewajarnya ia disokong semua pihak,” katanya.

Voxpop isu pejabat integriti (5)Sementara itu, K Paramasiwam, 35, merasakan perkhidmatan awam akan kembali dipandang tinggi apabila pendekatan itu dipraktikkan.

“Bila langkah ini dilaksana, saya yakin pandangan serong orang ramai akan berubah dan kualiti pentadbiran akan meningkat. Usaha dibuat Kerajaan Negeri tepat pada masanya bagi kemajuan kita bersama,” katanya.

Terdahulu, Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali berkata, proses penubuhan Pejabat Integriti selari dengan dasar Kerajaan Negeri berpegang kepada prinsip pentadbiran bersih dan berintegriti.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.