Categories
SELANGOR

Selangor siap sedia hadapi peralihan monsun

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 7 MEI: Jawatankuasa Tebatan Banjir Selangor sudah diarah bersiap sedia menghadapi perubahan monsun ekoran cuaca tidak menentu minggu ini.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, ia selaras dengan strategi 6P yang digunapakai Kerajaan Selangor untuk mengatasi keadaan banjir di negeri itu.

hujan1Katanya, jawatankuasa itu akan memastikan semua strategi dapat disempurnakan dalam persediaan menghadapi banjir dengan kerjasama semua agensi kerajaan.

“Kita sudah minta urusetia task force untuk keluarkan surat kepada pihak berwajib menjalankan kerja persiapan banjir.

“Kita juga sudah mengarahkan supaya semua kerja penyelenggaraan selesai dan bersedia menghadapi lebihan hujan,” katanya kepada Selangor Kini.

ZaidyTerdahulu, Jabatan Meteorologi Malaysia meramalkan cuaca dalam minggu ini tidak menentu di Pantai Barat Semenanjung ekoran berlakunya peralihan monsun daripada Monsun Timur Laut kepada Monsun Barat Daya.

Jabatan itu menjangkakan berlaku hujan lebat dan kilat pada waktu petang.

Bagi mengatasi masalah itu, Kerajaan Selangor menggunapakai strategi 6P merujuk kepada penyelarasan sistem maklumat lengkap, penilaian dan perancangan, pemantauan pembangunan, penguatkuasaan, penyelarasan dan pengesyoran tindakan.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.