Categories
SELANGOR

MB: Elaun imam masjid naik RM150 sebulan

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 12 JUN: Imam masjid kariah seluruh Selangor akan menerima kenaikan tambahan elaun RM150 sebulan berkuatkuasa 1 Januari lalu.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali, berkata ia bagi menghargai khidmat dan sumbangan imam yang semakin mencabar dalam mengimarahkan masjid di negeri itu.

“Kerajaan Selangor membuat keputusanmeningkatkan bayaran elaun imam masjid kepada RM900 sebulan.

Multaqa penyerahan moreh sempena Ramadhan 2015 MB (15)“Pembayaran elaun tambahan itu akan dilakukan sebelum 1 Syawal tahun ini,” katanya pada Majlis Multaqa Pegawai dan Jawatankuasa Masjid serta Penyerahan Bantuan Moreh Masjid dan Surau Selangor di Masjid Negeri, di sini, hari ini.

Perkara itu pernah diumumkan Mohamed Azmin ketika pembentangan Belanjawan Selangor 2015, pada November lalu.

Kenaikan itu sebagai tambahan kepada elaun yang diterima daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) berjumlah RM750 setiap bulan.

Multaqa penyerahan moreh sempena Ramadhan 2015 MB (1)Sementara itu, ketika ditanya berkenaan kenaikan elaun guru Kelas Fardhu Ain (KAFA) yang masih belum selesai, Mohamed Azmin berkata, ia sedang dalam pertimbangan Kerajaan Negeri.

Beliau berkata, pihaknya tidak menolak cadangan kenaikan itu, namun kajian terperinci perlu dilaksanakan sebelum boleh diputuskan.

“Ada atau tidak Kerajaan Negeri tolak cadangan itu? Tidak.

“Jangan buat spekulasi, tidak timbul isu dua penggal (janji) tetapi kita akan buat sebaik sahaja semua kajian selesai dilakukan,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.