Categories
SELANGOR

Selangor kekal kadar zakat fitrah RM7

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 13 JUN: Kadar zakat fitrah bagi umat Islam di Selangor tahun ini kekal RM7 seorang bagi memudahkan masyarakat di negeri itu menunaikan rukum Islam keempat itu.

Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa, berkata 26 cawangan Lembaga Zakat Selangor (LZS) akan dibuka tujuh hari seminggu sepanjang Ramadan.

“Tahun ini, LZS mensasarkan kutipan zakat sebanyak RM21.5 juta. Orang ramai dinasihatkan menunaikan zakat kepada 2,422 ketua dan penolong amil yang mempunyai sijil lantikan dan kad tauliah sah,” katanya dalam satu kenyataan.

Datuk Mohamad Adzib Mohd IsaMohamad Adzib berkata, orang ramai juga boleh menunaikan zakat fitrah di pasaraya terpilih sekitar Lembah Klang dan sepuluh institut pengajian tinggi di Selangor.

Katanya, pembayaran juga boleh dilakukan melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) dengan kerjasama syarikat telekomunikasi, Digi.

“Ia terbuka kepada pelanggan pra-bayar dan pasca bayar iaitu nilai bayaran zakat ditolak daripada nilai kredit atau dicaj pada bil,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.