Categories
NASIONAL

NOW: Hartanah ke-4 MARA Inc diseleweng RM63 juta

Oleh: NAEEM RAFFI

KUALA LUMPUR, 02 JUL: National Oversight and Whistleblowers (NOW) hari ini mengesahkan terdapat penyelewengan dalam pembelian hartanah keempat Cabang pelaburan Majlis Amanah Rakyat (MARA), MARA Inc, di Melbourne, Australia.

Pengarahnya, Rafizi Ramli, berkata pendedahan itu berdasarkan taklimat rasmi MARA yang diadakan di Melbourne pada Mei 2015, berbanding senarai jualan di laman web Australia untuk hartanah itu pada 2012 apabila pembelian itu dibuat.

“Hasil semakan di www.onthehouse.com.au mendapati urusniaga dilaporkan berlaku pada November 2012 itu pada harga AUD$23.5 juta (RM75.7 juta).

IMG_9376“Ini bermakna terdapat berbezaan harga jual beli RM63 juta daripada harga dalam laporan MARA iaitu RM138.6 juta,” katanya dalam sidang media, di The Trillium, Sungai Besi, di sini, hari ini.

Katanya, jumlah lebihan (RM63 juta) itu berkemungkinan adalah penyelewengan untuk pemberian rasuah.

“Besar kemungkinan jumlah ini adalah rasuah kerana semua wang yang diluluskan tidak diguna untuk membeli hartanah itu,” katanya.

NOW sebelum ini berkata, MARA Inc juga membayar melebihi kadar pasaran dalam pembelian dua hartanah lain di Melbourne daripada syarikat yang tidak diketahui.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.