Categories
NASIONAL

PKR perlu jadi parti poros tengah

Oleh: NAEEM RAFFI

JASIN, 3 Ogos: PKR perlu menjadi parti poros tengah dalam Pakatan Rakyat (Pakatan) dalam menjana kekuatan gabungan itu menentang kerajaan bongkak Umno-Barisan Nasional (BN).

Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Melaka, Shamsul Iskandar Mohd Akin, berkata PKR perlu melipat gandakan usaha melahirkan lebih ramai negarawan dalam kalangan pemimpinnya untuk terus membawa harapan dan keyakinan rakyat yang dahagakan keadilan bagi merealisasikan hasrat itu.

yb samsul parlimen“Pembesaran PKR adalah langkah strategik bukan sekadar menambah keanggotaan, bahkan mencambah budayawan dan negarawan seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada siri Jelajah Amanat Presiden di Hotel Sri Impian, di sini, semalam.

Hadir sama, Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail; Timbalan Presiden, Mohamed Azmin Ali; Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar; Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamarudin dan Ketua Penerangan PKR, Syed Ibrahim Syed Noh.

Shamsul yang juga Ahli Parlimen Bukit Katil, berkata usaha itu diambil bersandarkan semangat hubungan politik dalam gabungan Pakatan yang menjadi keperluan pra-syarat dalam menumbangkan Umno-BN.

IMG_20150802_184152“Teladani bagaimana Rasulullah SAW membuat gabungan politik dengan yahudi dalam Piagam Madinah untuk mencapai keamanan dan keselamatan bersama.

“Dalam perang dunia kedua pula, bagaimana Perdana Menteri Britain, Winston Churchill bekerjasama dengan Presiden Amerika, Franklin Delano Roosevelt menumpaskan gabungan Nazi Jerman.

“Justeru, PKR perlu muncul sebagai Parti Poros Tengah dalam gabungan Pakatan. Untuk menjamin kestabilan poros tengah, PKR perlu persiapkan diri sebagai parti terkuat,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.