Categories
NASIONAL

Turunkan harga jalur lebar, rakyat patut miliki akses pantas

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 28 SEP: Harga bagi pakej langganan internet di negara ini perlu dikurangkan kerana ramai rakyat masih belum mampu memiliki perkhidmatan itu.

Adun Bukit Gasing, R Rajiv berkata adalah kekecewaan besar kepada penduduk di negara ini apabila Malaysia masih jauh ketinggalan dalam akses jalur lebar dan kelajuan internet.

Katanya, di Thailand, kos melanggan internet jalur lebar hanya RM72 (590 Baht) dengan kelajuan 15Mbps berbanding Malaysia RM211 untuk UniFi yang berkelajuan 10Mbps di rumah.

internet4“Internet berkelajuan tinggi boleh didapati di Malaysia, seperti UniFi TM (sehingga 20Mbps) dan Maxis Fibre Internet (kelajuan sehingga 100Mbps). Walau bagaimanapun, disebabkan harga yang sangat mahal, pakej ini di luar kemampuan rakyat Malaysia.

“Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Salleh Said Keruak mesti bertanggungjawab dan menetapkan dasar baru bagi menggalakkan persaingan di kalangan pekerja industri untuk menjadi sebahagian dalam industri itu seterusnya membawa negara ke peringkat lebih tinggi.

AKAMAIRajiv berkata dalam projek National High Speed Broadband, hanyaTelekom Malaysia bertanggungjawab menjadi syarikat tunggal memiliki infrastruktur jalur lebar negara.

“Manakala Unifi TM yang dilancarkan pada 2009, juga mengekalkan harga sama. Jadi rangka kerja ini perlu dirombak dan memperkenalkan lebih banyak persaingan harga dan meningkatkan akses kelajuan tinggi,” katanya.

Beliau berkata Malaysia di tangga ke 70 dalam Akamai State Of Internet Report dengan purata berkelajuan hanya 5.0 Mbps.

“Menerusi laporan berita baru- baru ini, mendedahkan bahawa Malaysia ketinggalan berbanding Thailand dan Sri Lanka.

“Ia berbanding 8.6Mbps daripada Thailand (kedudukan ke 42 ) dan 12.7Mbps Singapura (kedudukan ke14),” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.