Categories
NASIONAL

Isu dana RM42juta, jawapan Najib mengelirukan – Wong Chen

OLEH : AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR, 9 MAC: Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen mempersoalkan percanggahan jawapan berhubung penyaluran dana sebanyak RM42 juta daripada SRC International Sdn Bhd ke akaun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau menyifatkan jawapan Perdana Menteri yang menyebut SRC tidak mempunyai sebarang maklumat terhadap isu itu mengelirukan kerana Peguam Negara, Apandi Ali mengakui wujudnya penyaluran dana.

WONG CHEN“Penyangkalan itu juga bercanggah dengan sidang akhbar Apandi Ali berkaitan isu SRC kerana beliau mengaku bahawa penyaluran wang ini wujud tetapi Perdana Menteri tidak perlu didakwa.

“Beliau juga membentangkan carta aliran menunjukkan penyaluran wang SRC tersebut,” katanya di Lobi Parlimen.

Dalam soalan kepada Dewan Rakyat, Wong Chen bertanya siapakah individu meluluskan penyaluran dana RM42 juta daripada SRC ke akaun Najib dan adakah kesemua wang itu sudah dipulangkan semula kepada SRC International Sdn Bhd.

Jawapan bertulis diterima menyatakan isu itu berdasarkan laporan berita oleh sumber portal yang tidak dapat ditentukan kesahihan sumber beritanya.

“Dibawah Peraturan Mesyuarat 23(1)(i), perkara itu tidak perlu dijawab kerana ia adalah satu pernyataan yang meminta penerangan berkenaan perkara di dalam surat khabar,” katanya.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.