Categories
NASIONAL

Anak muda jadi mangsa tadbir urus kurang cekap Kerajaan Persekutuan

Oleh: SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 27 APR: Laporan berkenaan graduan yang gagal atau tidak mampu membayar hutang PTPTN bakal menghadapi kesukaran untuk membeli kereta, rumah atau memohon kad kredit amat mengecewakan.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata tadbir urus di bawah Kerajaan Persekutuan yang kurang cekap terhadap ekonomi Malaysia hanya menyusahkan rakyat khususnya anak muda.

NIK NAZMI (1)Katanya, PTPTN hanya memikirkan cara untuk mendapatkan semula hutang yang belum berbayar dan kini berjumlah RM 8.3 billion.

“Tindakan itu seakan tidak menghiraukan keadaan realiti hidup yang semakin sempit untuk semua orang.

“Kerajaan memotong pelbagai peruntukan di dalam sektor pendidikan sehingga untuk menyambung pelajaran ke pendidikan tinggi juga amat sukar tanpa PTPTN atau pinjaman lain,” katanya dalam kenyataan.

Nik Nazmi berkata, ramai anak muda menghadapi risiko dibelenggu hutang dan ia mungkin berlangsung sehingga selepas mereka bersara.

Katanya, alasan yang diberikan Pengerusi PTPTN, Shamsul Anuar Nasarah, bahawa tindakan menyenarai hitamkan mereka yang gagal membayar hutang adalah untuk menggalakkan pembayaran.

ptptn student“Ternyata jelas beliau tidak memahami nilai kos sara hidup yang tinggi, di samping gaji yang rendah memberi tekanan kepada anak muda untuk menguruskan kewangan harian mereka.

“Apa yang pasti, Malaysia amat memerlukan satu rombakan yang radikal terhadap model pembiayaan pendidikan tinggi.

“Majikan juga perlu meningkatkan tangga gaji pekerja terutama golongan bawah 40, di samping memberikan pelepasan cukai,” katanya.

Selain itu, rakyat Malaysia mampu mengubah keadaan itu dengan memilih kerajaan yang mementingkan rakyat lebih daripada survival politik kerana negara kini memerlukan reformasi ekonomi untuk memastikan semua diberi peluang lebih cerah.

Pengundi di Sarawak perlu menjadi contoh, pada 7 Mei ini dengan menolak kerajaan yang jelas sudah gagal melaksanakan polisi mengutamakan rakyat.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.