Categories
SELANGOR

MOU Hijrah-CNI perkasa pembangunan usahawan Selangor

OLEH : ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 3 JUN : Permeteraian Perjanjian Memorandum Persefahaman (MOU) antara Yayasan Hijrah Selangor (HIJRAH) dan CNI Corporation Sdn. Bhd mampu menjana kepada pembangunan ekonomi usahawan di seluruh negeri.

Pengurus Operasi HIJRAH, Roslim Akhir, berkata inisiatif tersebut dapat membuka peluang lebih besar kepada usahawan seluruh negeri untuk lebih berdaya saing seiring kehendak pasaran.

HIJRAH CNI“Kerjasama ini tidak terhad kepada pemberian pinjaman kepada usahawan CNI sahaja, tetapi persefahaman ini juga turut beberapa gerak kerja bersama menerusi penganjuran kursus keusahawanan.

“Di pihak CNI sendiri memang mempunyai beberapa fasiliti dan komponen penting untuk membuka jaringan kerjasama ini kerana mereka mempunyai kemudahan serba lengkap untuk membantu usahawan.

“Menerusi jaringan ini, HIJRAH guna¬†peluang ini untuk membantu usahawan mereka dengan memberikan modal pinjaman jangka panjang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui SelangorKini selepas Majlis Permeteraian Perjanjian MOU bersama wakil CNI, Pengarah Esekutif CNI, Chan kOK Liang di Diamond Hall, CNI Enterprise Hicom Glenmarie Industrial Park, di sini petang tadi.

MOU persefahaman itu mefokuskan usahama antara kedua-dua pihak untuk memperlebar jaringan keusahawanan peniaga-peniaga di seluruh Selangor.

Menerusi pemeteraian itu juga Roslim berkata, usahawan CNI dari Selangor berpeluang membuat pinjaman kewangan tanpa faedah daripada HIJRAH untuk meningkatkan jaringan keusahawanan mereka.

HIJRAH CNI 1“Selain daripada memberikan pembiayaan modal kepada usahawan, HIJRAH juga menyediakan kursus-kursus keusahawanan peminjam seluruh negeri.

“Pada masa yang sama anak-anak usahawan juga turut diberikan bantuan contohnya kami mengadakan kem motivasi untuk tujuan pembangunan kebajikan mereka,” katanya.

Sehingga kini, seramai lebih 23,000 peminjam pembiayaan Skim Mikrokredit Hijrah menerima manfaat daripada peruntukan RM116 juta yang dikeluarkan Kerajaan Negeri.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.