Categories
KENYATAAN MEDIA

PATI: Bukan sekadar usir tetapi pastikan tidak kembali

OLEH DATIN PADUKA DR TAN YEE KEW

Merujuk kenyataan Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata lebih 23,000 warga asing dan pendatang asing tanpa izin (PATI) yang melakukan pelbagai kesalahan telah diusir ke negara asal dalam tempoh 1 Januari hingga 29 Mei tahun ini.

Katanya, daripada jumlah itu, warga Indonesia dan Bangladesh adalah yang tertinggi diusir iaitu masing-masing 6,849 orang dan 4,020 orang.

Saya menghargai tindakan pihak berkuasa dalam tindakan di atas. Tetapi perkara yang lebih penting ialah memastikan PATI yang diusir tidak sewenang-wenangnya kembali secara mudah ke dalam negara ini.

Ini kerana jika perkara ini tidak dihalang pihak PATI akan kembali mengulangi aktiviti jenayah sebelum ini seperti pelacuran dan rumah urut yang dilihat antara kes jenayah tertinggi membabitkan warga asing.

Selain itu, keadaan ini juga berlaku kerana kebanyakkan PATI melanggar syarat pas lawatan dan tinggal melebihi tempoh dibenarkan sehingga melakukan perbuatan jenayah yang tertakluk di bawah bidang kuasa serta tindakan pihak polis seperti meragut, menculik atau membunuh.

tan yee kewDengan lambakan PATI ini juga akan memberi impak terhadap masyarakat Malaysia bukan sahaja daripada segi ekonomi malah melibatkan masalah sosial.

Makin ramai kemasukkan PATI ke negara ini juga menyebabkan peluang warga belia mendapatkan pekerjaan terjejas kerana majikan akan mengambil PATI bekerja atas faktor kos upah yang rendah.

Selain itu, PATI yang terlibat dengan jenayah ini juga akan menjadi beban kepada pihak berkuasa untuk tangani.

Hakikatnya, kenaikan kadar jenayah di Malaysia dewasa ini memang ada kaitan dengan kebanjiran warga asing.

Penglibatan mereka dalam jenayah kekerasan kebelakangan ini juga amat membimbangkan.

Untuk rekod, pada Januari hingga Ogos 2014 sebanyak 167 atau 49.4 peratus daripada 338 kes bunuh dilakukan warga asing.

Jumlah itu meningkat daripada 66 (11 peratus) daripada keseluruhan 602 kes bunuh dilakukan warga asing pada tahun 2012.

PATISelain jenayah bunuh, ada sesetengah warga asing yang bekerja atau belajar di negara ini turut dilaporkan terlibat dalam jenayah samun, rogol dan ragut.

Menurut perangkaan, jumlah sebenar pekerja asing berdaftar dan tidak berdaftar adalah meningkat sekitar 6 juta setakat tahun 2016.

Dengan trend pertambahan pengambilan pekerja asing ini akan menyebabkan kerajaan tidak dapat mengawal secara menyeluruh masalah ini.

Kerajaan harus menyemak semula cadangan untuk menambah pengambilan pekerja asing ini agar kebanjiran mereka ini dapat dikurangkan dan memberi jaminan akan keselamatan masyarakat di negara ini.

*Dr Tan Yee Kew adalah Bendahari Agung KEADILAN