Categories
SELANGOR

SFV giat laksana pembangunan fasa kedua

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 10 JULAI: Selangor Fruits Valley (SFV) kini sedang menjayakan pembangunan fasa kedua bagi memastikan perkhidmatan dan penyediaan infrastruktur lebih sempurna untuk pengunjung.

Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), Tamby Omar Mohamed berkata, ia termasuk pembangunan kawasan lapang untuk penganjuran aktiviti padang dan Rumah Kampung berasaskan seni bina Selangor.

Katanya, SFV juga bakal dilengkapkan dengan kandang kambing serta ternakan kampung lain.

“Semuanya kita laksanakan bagi mewujudkan suasana perkampungan, khususnya bagi pengunjung dari luar negara,” katanya pada Majlis Pelancaran Agro Pelancongan, baru-baru ini.

Selain itu, Tamby Omar berkata, pembangunan lain termasuk Ladang Durian seluas 400 ekar, Ladang Gaharu (50 ekar) dan tempat memproses makanan ikan (30 ekar).

Katanya, SFV juga dalam perancangan membina bangunan ‘research’ dan bilik seminar selain kawasan khas untuk pembangunan projek Madu Kelulut.

“Ini termasuklah aktiviti di bawah kelolaan Agro Generasi Muda Selangor (AGROGEMS).

“Projek ternakan kelulut ini akan diperluaskan menjadi ‘Kelulut Valley’ merangkumi aspek pembangunan ‘research and development’ serta penyelidikan,” katanya.