Categories
NASIONAL

Gagal bayar hutang 1MDB, kerajaan bakal berdepan masalah kewangan

SHAH ALAM, 3 OGOS – Kerajaan perlu menyediakan kewangan yang lebih berhemah ekoran 1Malaysian Development Berhad (1MDB) gagal membayar hutang kerana situasu itu tidak pernah berlaku dalam sejarah negara.

Bekas Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Ramon Navaratnam berkata, pertana kali badan kerajaan gagal mengikut jadual pembayaran apabila 1MDB melepasi tarikh akhirnya untuk membayar hutang AS$600 juta (RM2.6 bilion) kepada International Petroleum Investment Company (IPIC).

“Saya terkejut. Ini bukan cara kita. Kita sentiasa menepati tarikh pembayaran hutang,” katanya yang pernah berkhidmat selama 27 tahun dalam perbendaharaan Malaysia, lapor Malaysia Insight.

Ramon yang juga bekas Pengerusi Transparency International Malaysia serta Ketua Pusat Pengajian Dasar dan Awam Institut Strategi Kepimpinan Asia berkata, beliau lupa bila negara pernah meminta penangguhan atau rundingan untuk bayaran lebih rendah selain tidak melanggar tarikh akhir untuk membayar hutang.

1MDB02“Kita sentiasa sentiasa berhemah daripada segi kewangan dan tepat. Ini pastinya bukan cara kita.

“Amat menyedihkan untuk berada dalam situasi ini. Perbelanjaan dana awam yang berhemah dan tadbir urus baik adalah penting kerana jika tidak masalah seperti ini akan timbul dan berulang,” katanya.

Pemilik IPIC, Mubadala dalam satu kenyataan hari ini memberi tempoh lima hari kepada 1MDB untuk membayar tunggakan bayaran semalam dan ‘berdepan tindakan lanjut’ jika gagal melunaskannya.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan, kegagalan 1MDB membuat pembayaran kerana ‘masalah teknikal’ bukan kerana tiada wang.

Pada 1 Ogos lalu, 1MDB memaklumkan IPIC pembayaran yang perlu dibuat pada 31 Julai akan dibayar bulan ini kerana menunggu dana yang seharusnya diterima bulan lalu.

Pembayaran kepada IPIC itu dibuat menggunakan pelan rasionalisasi 1MDB.

Sehubungan itu, Ramon berkata, tidak mungkin kerajaan akan meminta penangguhan atau terlepas lagi untuk membuat bayaran kerana ia menunjukkan kerajaan berdepan masalah kewangan.

“Secara teknikalnya, ia boleh diterima tapi tidak diingini. Bermakna tidak ukur baju di badan sendiri,” katanya.

Pakar ekonomi, Yeah Kim Leng pula berkata, pembayaran hutang perlu diselesaikan secepat mungkin kerana reputasi negara bakal terjejas.

“Jika tidak diselesaikan, ia akan meninggalkan kesan dalam sejarah pembayaran hutang kita,” katanya.

Malah, Kim Leng yang juga profesor ekonomi di Universiti Sunway berkatab, jika bayaran seterusnya masih gagal dibuat 1MDB, maka vpenarafan kredit negara akan menurun.

“Kesannya terhadap negara agak teruk. Tambahan pula, 1MDB rapat dengan kerajaan yang menyediakan sokongan kepadanya, maka reputasi kerajaan juga dipertaruhkan,” katanya.

Beliau berkata, satu kemungkinan daripada situasi itu adalah Kerajaan Pusat akan membayar hutang 1MDB terlebih dahulu jikabsyarikat pelaburan terbabit gagal mendapatkan wang dalam tempoh diberikan.

“Ia mungkin membuatkan kerajaan membayarnya terlebih dahulu, dan menjadikan ia hutang negara,” katanya.