Categories
NASIONAL

Rina mahu fokus rapat jurang pembangunan

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 23 MEI: Menteri Pembangunan Luar Bandar, Rina Mohd Harun tekad memberi fokus merapatkan jurang antara bandar dan luar bandar.

Beliau berkata, masyarakat yang menganggap kawasan luar bandar mundur dan tidak membangun sama sekali tidak benar serta tekad membetulkan persepsi berkenaan.

“Kita harus ingat di negara kita hanya 30 peratus sahaja kawasan bandar, manakala 70 peratus lagi separuh bandar dan luar bandar.

“Pembangunan infrastruktur juga bukanlah satu-satunya solusi untuk golongan luar bandar,” katanya memetik laporan Bernama.

Rina selaku Ahli Parlimen Titiwangsa berkata, pihaknya akan mengkaji semula semua projek di bawah kementerian itu yang masih dalam fasa perancangan atau mana-mana projek tidak menguntungkan rakyat.

“Kita akan kaji semula (projek dalam perancangan) tetapi projek yang sudah diluluskan akan diteruskan,” katanya.

Bagaimanapun, Rina berkata, setiap sesuatu keputusan itu akan dibuat selepas bertemu dengan semua agensi untuk mendapatkan persetujuan pelbagai pihak.

Terdahulu, Rina antara ‘giant killer’ pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu apabila memenangi kerusi Parlimen Titiwangsa dengan menumbangkan calon Barisan Nasional (BN) dan penyandang kerusi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, yang juga bekas menteri kewangan kedua serta Mohamad Noor Mohamad dari PAS.

Timbalan Ketua Wanita Pakatan Harapan (PAKATAN) itu dinamakan sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar dalam Kabinet baharu kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau mula aktif di arena politik negara sejak 2002 sebagai Ketua Puteri UMNO Bahagian Sepang selain pernah memegang beberapa jawatan dalam Puteri UMNO, ‚Äč‚Äčtermasuk Exco Puteri UMNO Malaysia, pada 2009 sebelum menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) tahun lalu.