Categories
AGAMA NASIONAL

ABIM laksana kempen seorang sekampit beras santuni asnaf

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 2 JUN: Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menyeru orang ramai menghulurkan sumbangan melalui Kempen Seorang Sekampit Beras 2018 (KSSB 2018) bagi membantu golongan yang memerlukan.

ABIM dalam kenyataannya berkata, penganjuran kali ke 12 itu, pihaknya mensasarkan sekurang-kurangnya 4,000 penerima dapat dibantu dari seluruh negara menjelang akhir Ramadan.

“Setakat ini kita telah mengagihkan sumbangan kepada 1,000 orang dalam bentuk beras, minyak masak, gula, tepung dan susu serta bahan keperluan asas yang lain.

“Bantuan ini kita utamakan kepada golongan miskin bandar iaitu keluarga berpendapatan rendah, warga emas, ibu tunggal, dan OKU,” katanya dalam kenyataan.

Sehubungan itu, untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat, ABIM mengalu-alukan sumbangan daripada masyarakat untuk disampaikan kepada mereka yang memerlukan.

Segala bentuk sumbangan boleh disalurkan menerusi akaun ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (Bank Islam:- 1402 3010 0305 52) ataupun ke laman web www.billplz.com/kssb.

Selain itu, jika terdapat sumbangan dalam bentuk beras dan barangan keperluan orang ramai boleh menghantar teru ke Sekretariat ABIM Pusat, No.6 Jalan TC2A/2, Taman Cemerlang, 53100 Kuala Lumpur.

Dalam perkemabgan lain, baru-baru ini seramai 300 orang daripada kalangan asnaf menerima bantuan itu yang dilaksanakan dengan kerjasama Pertubuhan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM) dan Masjid al-Khadijah, Pantai Dalam, Kuala Lumpur.

Antara institusi perbankan yang memberikan sumbangan adalah Agrobank; HSBC Bank serta CIMB Bank.