Categories
SELANGOR

Quickwins: 235 kampung bakal terima Wifi percuma

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 7 JUN : Projek Quickwins bakal diperkenalkan Kerajaan Negeri bagi merancakan lago pembangunan jaringan Wifi percuma, di Selangor.

Exco Pemberdayaan Generasi Muda & Sukan, Pembangunan Usahawan, Pembangunan Desa Dan Kampung Tradisi, Amirudin Shari berkata, kemudahan itu bakal dinikmati 253 kampung tradisi, di bawah projek baru berkenaan.

“Kemudahan asas perlu dipertingkatan dengan jaringan Wifi perlu segera disediakan kepada 253 kampung yang belum memiliki Wifi percuma.

“Ia akan dilaksanakan melalui projek Quickwins untuk masyarakat desa kekal berhubung dengan perkhidmatan internet,” katanya.

Sebanyak 3,588 perkhidmatan jaringan Wifi Smart Selangor diwujudkan sejak mula dilaksanakan, pada Disember 2015 sehingga Disember 2017.

Perkhidmatan itu menyediakan kelajuan internet minima 1Mbps untuk kawasan dengan sambungan optik fiber dan maksima 1Mbps bagi kawasan jalur lebar ADSL atau rangkaian 3G/4G.

Perkhidmatan itu disediakan bagi merapatkan jurang digital negeri, terutama di kawasan pinggir bandar untuk kemudahan pelajar, golongan berpendapatan rendah dan masyarakat desa.