Categories
NASIONAL

Tahap empangan air di seluruh negara lebih 80 peratus

NILAI, 27 MAC: Tahap empangan air di seluruh negara berada pada tahap memuaskan iaitu melebihi 80 peratus meskipun negara ketika ini sedang mengalami fenomena cuaca panas.

Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Charles Santiago berkata, setakat ini tiada masalah bekalan air dilaporkan kecuali di Kedah iaitu Merbok dan Tanjung Dawai serta Kota Tinggi, Johor disebabkan masalah pada Loji Rawatan Air (LRA).

“Pada masa ini, secara amnya tidak ada masalah pembekalan air, paras empangan di seluruh negara ok iaitu melebihi 80 peratus.

“Namun, hanya di beberapa tempat di Kedah dan Kota Tinggi mengalami masalah bekalan air yang berpunca daripada LRA.

“Tetapi, masalah bekalan air di beberapa tempat di Kedah ini dapat diatasi selepas kerja-kerja menaik taraf LRA di Merbok dan kerja penggantian paip di kawasan Tanjung Dawai diluluskan Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr Xavier Jayakumar Sabtu lalu,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan majlis Persidangan Antarabangsa Pertama mengenai Isu Kontemporari 2019 di sini, hari ini.

Charles berkata, bagaimanapun orang ramai tetap dinasihatkan untuk lebih berhemah ketika menggunakan air dalam rutin harian mereka termasuk melakukan tadahan air hujan.

“Saya minta rakyat Malaysia jimatkan penggunan air, kalau boleh dua minggu sekali cuci kereta janganlah terlalu kerap cuci kereta.

“Buat masa ini, bila hujan di kawasan kita mungkin kita rasa hujan ini dapat penuhkan empangan tetapi perlu kita tahu dalam musim panas ketika ini hujan mungkin turun di kawasan kita tetapi tidak di kawasan lain, ia dinamakan ‘runoff water’, runoff water seperti ini tidak boleh digunakan untuk memenuhkan empangan.

“Kerana itu jika ada hujan di kawasan anda sebaiknya tadahlah air itu dan boleh digunakan untuk mencuci kereta dan sebagainya,” katanya.

fotoBERNAMA (2019) COPYRIGHT RESERVED

Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr A. Xavier Jayakumar sebelum ini berkata Malaysia dijangka mengalami musim kering sehingga Mei ini.

Situasi itu akan menyebabkan keadaan panas dan kering serta mengurangkan sumber air sungai dan empangan di negeri Johor, Negeri Sembilan, Perak, Kedah, Pahang dan Kelantan yang merekodkan hujan kurang daripada 25 peratus purata hujan tahunan bagi tempoh April-Mei ini.

Terdahulu, Charles dalam ucapannya berkata globalisasi dan pengantarabangsaan; pengetahuan terbuka dan data besar; robotik dan digitalisasi, perubahan iklim dan pembangunan lestari; kecukupan makanan, air dan sumber semula jadi secara amnya akan membawa kepada perubahan penting dan menimbulkan cabaran yang besar, lebih cepat daripada apa yang kita percaya.

“Kita memerlukan peralihan paradigma dalam pemikiran dan kreativiti serta pendekatan operasi baharu dan keputusan politik yang mantap dalam negara dan luar negara,” katanya. -BERNAMA