Categories
NASIONAL

MAHB nafi ruang solat ‘rooftop’ beroperasi Jumaat ini

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 3 APR: Malaysia Airports Holding Berhad (MAHB) menafikan ruang solat atau musolla di ‘rooftop’ Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sedia digunakan untuk umat Islam menunaikan solat Jumaat bermula 5 April ini.

Bahagian Komunikasi Korporat, Malaysia Airports memaklumkan, ruang solat itu dijangka boleh beroperasi sepenuhnya pada akhir Mei setelah mendapat kelulusan daripada Pejabat Agama Daerah Sepang.

“Inisiatif mewujudkan ruang solat di ‘rooftop’ KLIA ini adalah salah satu usaha Malaysia Airports bertujuan untuk memudahkan umat Islam, khususnya kakitangan lapangan terbang yang menghadapi kekangan masa, menunaikan solat Jumaat di bangunan terminal.

“Ruang solat ini juga kelak akan terbuka bagi penggunaan orang ramai setelah siap dan mendapat kelulusan berkaitan. Bagaimanapun, Malaysia Airports akan membuat pengumuman segera sekiranya kami mendapat kelulusan lebih awal daripada dijangkakan,” katanya kepada SelangorKini.

MAHB mengeluarkan kenyataan rasmi itu selepas sekeping foto berkaitan ‘rooftop’ KLIA tular di aplikasi WhatsApp awal hari ini.

Dalam kenyataan sama pihaknya menjelaskan, MAHB telah menyediakan empat buah bas percuma iaitu dua di KLIA dan dua lagi di KLIA2 bagi kegunaan pengguna di terminal yang ingin menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Abdul Samad, KLIA, sejak Disember tahun lalu.

Perkhidmatan bas ini bermula jam 12.30 sehingga 1 tengahari dan akan memulakan perjalanan sebaik penuh bergantung kepada waktu solat semasa.