Categories
SELANGOR

Punca disiasat, sasar kerja pemulihan siap tengahari esok

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 3 JUN: Pengurusan Air Selangor Berhad (Air Selangor) sedang berusaha untuk mengeringkan air di kawasan kejadian paip pecah awal hari ini bagi mengenal pasti punca sebenar.

Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Charles Santiago berkata, tempoh jangka masa kerja baik pulih paip pecah itu juga hanya akan diketahui selepas punca kejadian dikenal pasti.

Katanya, perkembangan mengenai punca kejadian itu dijangka akan diketahui lewat petang ini.

“Air Selangor akan keluarkan kenyataan bagi memaklumkan punca dan tempoh jangka masa baik pulih paip pecah ini,” katanya ketika melawat lokasi kejadian di Setia Alam hari ini.

Berdasarkan semakan menerusi aplikasi Air Selangor mendapati tiada punca kejadian dimaklumkan setakat jam 7 malam.

Informasi terbaharu yang dimaklumkan, Air Selangor menyasarkan kerja pembaikan akan dapat disiapkan sebelum jam 12 tengahari esok sekiranya tiada sebarang isu kritikal di tapak semasa kerja pembaikan dilaksanakan.

“Bekalan akan dibuka sejurus kerja pembaikan siap dilaksanakan dan pemulihan bekalan adalah secara berperingkat serta bergantung kepada lokasi dan altitud premis.

“Pihak kami akan menyalurkan maklumat terkini dari semasa ke semasa dan melaksanakan kerja pembaikan ini secara berterusan bagi mempercepatkan kerja pembaikan dan pemulihan bekalan serta meminimakan impak gangguan,” katanya.

Dalam perkembangan lain, pengguna yang terjejas boleh mendapatkan air menerusi lori tangki disediakan di Pusat Khidmat Setempat (PKS).