Categories
AGENDA JENAYAH

Penglibatan wanita sebagai penyerang bunuh diri membimbangkan – Polis

PENDANG, 21 OGOS: Penglibatan golongan wanita di rantau Asia Tenggara dalam kegiatan kumpulan militan Daesh sebagai penyerang bunuh diri semakin membimbangkan ekoran mereka mempunyai suntikan semangat baharu untuk melancarkan serangan berskala besar.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism, Cawangan Khas, Bukit Aman Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata malah, golongan itu juga sudah mempunyai kepakaran untuk menghasilkan bahan letupan yang berimpak besar.

“Lagi kita bimbang adalah penglibatan wanita sebagai penyerang bunuh diri atau ‘suicide bomber’, wanita yang terlibat dalam serangan di gereja (di Selatan Filipina pada Januari lepas), (serangan) di Surabaya pun wanita juga. Trend ini terbaharu di rantau Asia Tenggara yang guna wanita sebagai penyerang bunuh diri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan taklimat pada program Seminar Kesedaran Keselamatan: Menangani Ancaman Daesh, IS dan Ajaran Sesat di Dewan Serbaguna, di sini hari ini.

Sementara itu, Ayob Khan berkata kerjasama yang melibatkan kumpulan Daesh di negara ini dengan Indonesia dan Selatan Filipina juga membimbangkan pada masa ini.

Beliau berkata, keadaan itu berdasarkan tangkapan pihaknya pada Mei lepas di Keningau, Sabah yang membabitkan dua lelaki anggota Daesh Indonesia yang menjadi fasilitator kepada anggota Daesh lain yang membuat transit di Keningau sebelum melancarkan serangan gereja di Selatan Filipina, Januari lalu.

“Dua lelaki ini bekerja di Keningau…ini kita bimbang trend kerjasama antara elemen-elemen Daesh Malaysia, Indonesia dan Selatan Filipina ini,” katanya.

Dalam pada itu, Ayob Khan berkata seramai 40 individu termasuk dua wanita ditahan pihaknya setakat ini di negara ini yang dipercayai terlibat dalam aktiviti militan berkenaan sejak Januari lepas.

“Kita fokus kepada pencegahan, ada maklumat awal dan cukup bukti kita akan tangkap kita tidak akan biarkan mereka lancarkan serangan,” katanya.

-BERNAMA