Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Program Tuisyen Rakyat Selangor bantu 190 pelajar tercicir

SHAH ALAM, 13 NOV: Pelajar sekolah yang tercicir dalam akademik kerana terpaksa bekerja akan dibantu melalui Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS).

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata sehingga kini seramai 183 pelajar sekolah menengah tidak meneruskan pengajian kerana bekerja, sementara tujuh orang masih di sekolah rendah.

“Program PTRS ini boleh dilaksana pada waktu fleksibel tertakluk kepada waktu ditetapkan sekolah masing-masing.

“Di samping itu, program ini juga dilaksana kepada pelajar yang berasal daripada keluarga berpendapatan rendah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Mazwan Johar (PAKATAN-Sungai Ramal) pada sidang Dewan Negeri Selangor berhubung tindakan Kerajaan Negeri untuk memastikan pelajar sekolah yang bekerja tidak ketinggalan dalam akademik.

Amirudin berkata seramai 11,031 pelajar sekolah menengah di Selangor tidak meneruskan pengajian setakat ini.

Katanya 183 pelajar memilih untuk bekerja, berhenti sekolah (10,094), berkahwin (19), kemiskinan (9) dan masalah keluarga (123).

Faktor lain ialah sukar ke sekolah (43), takut ke sekolah (11) dan tidak berminat ke sekolah (549).

“Sementara sebanyak 1,250 pula adalah jumlah bagi murid sekolah rendah yang tidak meneruskan pembelajaran, daripada jumlah itu yang bekerja (7), berhenti sekolah (863), berkahwin (2) dan kemiskininan (15).

“Mereka turut berdepan masalah keluarga (198), sukar ke sekolah (29), takut sekolah (8) dan tidak berminat ke sekolah (128),” katanya.