Categories
AGENDA NASIONAL

Selangor bangga operasi anak syarikat negeri jadi ikutan

SHAH ALAM, 7 NOV: Selangor layak berbangga apabila kepakaran serta pengalaman yang dimiliki anak syarikat Kerajaan Negeri menjadi ikutan bagi beberapa negeri lain dalam negara.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, ini terbukti dengan memorandum persefahaman dan persetujuan dalam projek penggantian paip usang di Kedah oleh Kumpulan Perangsang yang ditandatangi pada 6 November lalu.

“Kita berbangga kaedah kita, cara kita telah menjadi model kepada negeri lain. Selangor adalah model kepada negeri lain.

“Pada masa ini juga ada dua negeri yang menguruskan program yang hampir sama dengan program KISS iaitu Kasih Ibu Darul Aman dan satu lagi di Perak sedang diuruskan anak syarikat kita SELCARE,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Enakmen Perbekalan 2020 di Dewan Negeri Selangor di sini, hari ini.

Katanya, sebelum ini Selangor turut menjadi perintis kepada banyak program yang kemudiannya menjadi ikutan negeri lain seperti perkhidmatan bas percuma, pemberian 20 meter padu air percuma dan banyak lagi.