Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kerajaan jamin kekal identiti Kampung Baru

KUALA LUMPUR, 31 DIS: Kerajaan memberi jaminan identiti Kampung Baru dikekalkan dan terus memartabatkan ciri-ciri kemelayuan serta keislaman yang wujud lebih 100 tahun di tengah ibu kota Kuala Lumpur.

Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abd Samad berkata sehubungan itu pihaknya merancang menyediakan beberapa pembangunan khas seperti pusat persembahan Teater Melayu, projek Taman Warisan Melayu selain mengekalkan beberapa bangunan seperti Masjid Kampung Baru dan Kelab Sultan Sulaiman.

“Nama-nama jalan juga dikekalkan…penting bagi kita untuk membangunkan masyarakat Melayu di situ. Kalau di negara lain sekiranya kawasan milik sesuatu kaum tidak dibangunkan, mereka akan mendakwa didiskriminasi atau dianaktirikan oleh kerajaan.

“Kita mahu bina satu kawasan penempatan orang Melayu yang moden, lengkap, sempurna, selesa dan tersusun,” katanya ketika menjadi tetamu program Bicara Naratif mengenai Pencapaian Kementerian Wilayah Persekutuan Sepanjang Tahun 2019 disiarkan secara langsung di TV1, pada 30 Disember lalu.

Khalid berkata hujung bulan lalu sehingga pertengahan tahun depan, kementeriannya melakukan pertemuan secara berkumpulan dengan pemilik dan pewaris untuk mendapatkan persetujuan serta menjelaskan tujuan kerajaan membangunkan Kampung Baru.

“Setakat ini kementerian menerima maklumat balas daripada 40 peratus penduduk Kampung Baru. Kita mahu memberikan penjelasan tepat kepada penduduk dan pewaris bahawa soal rampas tanah tidak timbul.
“Saya yakin tawaran yang diberikan adalah cukup baik,” katanya berhubung tawaran RM1,000 bagi satu kaki persegi tanah kampung itu.

Dalam pada itu Khalid berazam supaya Pelan Pembangunan Bandaraya Kuala Lumpur 2040 dapat dilaksana seperti dirancang dalam usaha membetulkan pembangunan yang selama ini tidak mengikut perancangan sepatutnya.

“Sebenarnya banyak masalah di Wilayah Persekutuan terutama di Kuala Lumpur, memandangkan terdapat pembangunan tidak mengikut undang-undang atau rancangan induk yang ditetapkan, ada yang tersasar.
“Jadi sekarang kita nak betulkan keadaan ini dan sudah tentu perubahan yang akan dilakukan nanti akan mendapat bantahan.

“Jika mahu menilai pencapaian sebenar, rasanya masih banyak yang perlu dilakukan dan ia mustahil dilaksanakan dalam tempoh singkat. Kebanyakannya ‘sedang dalam pelaksanaan’. Kita harap tahun 2020 nanti akan lebih banyak pencapaian yang boleh dibanggakan, dengan kadar munasabah,” katanya.

-BERNAMA