Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Permatang Kuarza: Tangguh kejar status Unesco, jadi tapak warisan

SHAH ALAM, 6 JAN: Kerajaan Negeri menangguhkan hasrat menjadikan Permatang Kuarza Gombak Selangor (PKGS) sebagai tapak Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco).

Sebaliknya, EXCO Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan berkata Selangor ingin mewartakan kuarza sepanjang 14 kilometer sebagai Tapak Warisan Kebangsaan, lapor The Star.

“Piawaian sangat ketat membabitkan pensijilan Unesco dan pakar mendapati PKGS belum memenuhi kriteria, justeru kita akan beri perhatian untuk bangunkannya sebagai Tapak Warisan Kebangsaan.

“Dokumen bagi memohon pewartaan itu sedang disediakan untuk dibentangkan kepada Jabatan Warisan Negara,” kata Datuk Abdul Rashid Asari.

Katanya Kerajaan Negeri juga akan menumpukan pembangunan kuarza semula jadi sebahagian daripada Geopark Gombak-Hulu Langat bersama 22 lagi geosit di Selangor.

Selain PKGS, beberapa tapak lain turut dipertimbangkan untuk geosit termasuk Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Hutan Simpan Bukit Lagong dan Bukit Broga.