Categories
AGENDA NASIONAL

PRK Kimanis: 29,619 orang mengundi esok

KIMANIS, 17 JAN: Seramai 29,619 orang daripada 29,664 pengundi biasa yang layak mengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kimanis akan menunaikan tanggungjawab memilih wakil rakyat baharu mereka, esok.

Sebanyak 19 pusat mengundi melibatkan 68 saluran akan dibuka dari 7.30 ‪pagi hingga 5‬ petang bagi membolehkan pengundi menunaikan hak dan tanggungjawab mereka sebagai pemilih berdaftar.

Parlimen Kimanis mempunyai 29,664 pengundi biasa yang layak mengundi dan berdasarkan jumlah itu lapan daripada sembilan orang sudah mengundi awal pada Selasa lepas, manakala 35 adalah pengundi pos dan seorang pengundi tidak hadir (PTH) yang berada di luar negara.

Sementara itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melantik 653 petugas pilihan raya bagi mengendalikan proses pengundian esok.

Pusat penjumlahan rasmi undi yang ditetapkan bagi PRK Parlimen Kimanis ialah di Dewan Datuk Seri Panglima Haji Mohd Dun Banir, Beaufort.

SPR sebelum ini menjangkakan peratusan keluar mengundi pada PRK itu adalah kira-kira 70 peratus dan keputusan pengundian dijangka diumumkan sebelum 10 malam.

Tempoh rasmi berkempen yang bermula sejak hari penamaan calon pada 4 Januari lalu akan berakhir pada 11.59 malam ini (17 Januari).

PRK Parlimen Kimanis menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Karim Bujang dan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Mohamad Alamin.

PRK Parlimen Kimanis diadakan selepas Mahkamah Persekutuan pada 2 Disember lalu mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu yang membatalkan kemenangan bekas Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman bagi kerusi itu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu ‪pada 16 Ogos‬ tahun lalu memutuskan kemenangan Anifah di kerusi itu tidak sah dan terbatal selepas mendapati ada kertas undi tambahan yang boleh menjejaskan keputusan pilihan raya.

-BERNAMA