Categories
AGENDA NASIONAL

Ambank Research: Pasaran buruh akan mencabar tahun ini

KUALA LUMPUR, 10 FEB: Ambank Research menjangkakan pasaran buruh akan terus mencabar pada tahun ini, selepas disokong oleh prospek ekonomi yang agak sederhana walaupun kadar pengangguran pada tahun lepas disimpulkan pada kadar yang sihat sebanyak 3.3 peratus.

Kadar pengangguran dijangka naik antara 3.4 – 3.6 peratus pada tahun ini.

Firma penyelidikan itu dalam satu nota makluman berkata pasaran buruh kekal sihat dengan kadar pengangguran Disember berada pada 3.3 peratus, tinggi sedikit berbanding 3.2 peratus yang dicatatkan semasa November.

“Kenaikan ini adalah disebabkan oleh penurunan dalam aktiviti penciptaan pekerjaan, ia susut kepada 29,000 daripada 49,400 pada November dan kenaikan dalam pengambilan pekerja sebanyak 3,100 berbanding hanya 1,800 orang pada November.

“Tetapi kadar penyertaan tenaga buruh meningkat 68.9 peratus pada Disember, yang tertinggi sejak Oktober 2013, daripada 68.8 peratus yang dicatatkan pada November,” katanya.

Sementara itu, di luar tenaga buruh seperti suri rumah, pelajar, pesara dan mereka yang tidak aktif mencari pekerjaan, ianya menurun kepada 0.1 peratus dari tahun ke tahun pada Disember daripada 0.3 peratus dari tahun ke tahun pada November.

Firma penyelidikan itu juga meramalkan bahawa pada suku keempat 2019, pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar berlegar sekitar 4.3-4.5 peratus, mencerminkan pertumbuhan penuh tahun antara 4.5 dan 4.6 peratus, berdasarkan purata pengeluaran perindustrian sebanyak 1.3 peratus dalam suku keempat 2019 dari tahun ke tahun.

– BERNAMA