Categories
AGENDA BERITA UTAMA GLOBAL

Covid-19: Tiga lagi kes baharu di Singapura

SINGAPURA, 17 FEB: Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) mengesahkan tiga lagi kes positif jangkitan Covid-19 di negara itu, menjadikan jumlahnya kini 75.

Menurutnya, dua dikaitkan dengan kluster di gereja Grace Assembly of God dan satu lagi dikaitkan dengan kes ke-41, seorang lelaki warga emas warga Singapura berumur 71 tahun yang disahkan positif pada 8 Februari lalu.

“Ketiga-tiga mereka adalah warga Singapura dan tiada rekod perjalanan ke China,” kata MOH dalam kenyataan semalam.

Dengan perkembangan terbaharu, 18 daripada kes itu dikaitkan dengan gereja Grace Assembly of God.

Satu daripada dua kes yang dikaitkan dengan kluster di gereja Grace Assembly of God melibatkan seorang petugas tetap Tentera Udara Republik Singapura berumur 43 tahun, yang tidak lagi ke tempat kerja sejak mengalami simptom.

Petugas yang tinggal di Lorong 8 Toa Payoh itu dikenal pasti sebagai kontak rapat dengan kes ke-51, lelaki Singapura berumur 48 tahun yang tiada rekod perjalanan baru-baru ini ke China.

MOH berkata sehingga kini, lima kes dikaitkan dengan gereja The Life Church and Missions Singapore, sembilan dikaitkan dengan kedai ubat Yong Thai Hang, tiga dengan mesyuarat tertutup perniagaan di Grand Hyatt Singapore dan lima dikaitkan dengan tapak pembinaan Seletar Aerospace Heights.

Dalam mengemas kini keadaan kes yang disahkan, MOH berkata sejumlah 19 kes pulih sepenuhnya daripada jangkitan dan dibenarkan keluar dari hospital.

Daripada 56 kes disahkan yang masih di hospital, kebanyakan dalam keadaan stabil atau semakin bertambah baik manakala lima dalam keadaan kritikal dan sedang dirawat di unit rawatan rapi, menurut kenyataan itu.

-BERNAMA