Categories
AGENDA JENAYAH

Empat lelaki didakwa serang Syed Saddiq

JOHOR BAHRU, 12 FEB: Empat lelaki didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan menyerang Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman bulan lepas.

Norhanizam Ithnain, 38, Mohd Iskandar Masindra Rasidi, 37, Mohd Iskandar Afiq Razak, 26, dan Ezzul Emran Abdul Rahim, 23, bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Mohd Zaki Abd Rahman.

Norhanizam difahamkan merupakan seorang pengimpal di sebuah bengkel, Mohd Iskandar Masindra dan Ezzul Emran masing-masing peniaga manakala Mohd Iskandar Afiq pekerja kedai serbaneka.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa menyerang Syed Saddiq dengan niat untuk menjatuhkan kehormatan menteri itu di tapak perkhemahan Savannah Hill Resort, Ulu Tiram di sini pada 9.30 malam, 31 Januari lepas.

Pertuduhan mengikut Seksyen 355 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Faizal Noorhadi mencadangkan wang jaminan RM15,000 kepada setiap tertuduh mengambil kira kejadian tersebut membabitkan seorang menteri yang juga wakil rakyat.

Bagaimanapun, peguam Izzat Muhtar yang mewakili semua tertuduh memohon jumlah itu dikurangkan atas alasan kesemua anak guamnya memberi kerjasama kepada polis sepanjang siasatan.

Mohd Zaki membenarkan semua tertuduh masing-masing diikat jamin RM7,000 dengan seorang penjamin, berserta syarat tambahan melapor diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Seri Alam pada setiap bulan.

Mahkamah menetapkan 15 Mac untuk sebutan semula kes bagi serahan dokumen.

Pendakwaan turut dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Syafiq Mohd Ghazali dan Chan Choon Yew manakala prosiding turut dihadiri peguam pemerhati Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Shufri Samad.

Pada 31 Januari lepas, Syed Saddiq yang juga ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Bersatu mendakwa sekumpulan lelaki telah bertindak menyerang beliau ketika menghadiri Majlis Rapat Umum Armada Johor di Ulu Tiram.

– BERNAMA