Categories
PBT SELANGOR

Garis panduan tingkat kualiti pelancongan Kuala Selangor

SHAH ALAM, 5 FEB: Program Pemurnian Pelancongan Selangor (P3S) bagi mengatasi masalah jeti dan bot haram di Kuala Selangor mampu meningkatkan kualiti perkhidmatan di daerah tersebut.

Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Selangor Rahilah Rahmat berkata garis panduan terbaharu menjadikan daerah terbabit selamat untuk pelancongan.

“Isu pengusaha jeti dan bot haram yang aktif membawa pelancong sudah lama berlaku dengan niat mendapatkan pendapatan sampingan, namun menjadi aktiviti berbahaya apabila aspek keselamatan tidak diendahkan,” katanya ketika ditemui selepas program 3S di Kuala Selangor, semalam.

Beliau berkata seramai 191,000 pelancong dicatatkan ke daerah itu tahun lalu dan dianggarkan 500 hingga 2,000 pengunjung ke Sky Mirror melalui pengusaha haram yang menyediakan perkhidmatan bot.

Semalam, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata aktiviti pengusaha bot dan jeti haram yang tidak mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) dikhuatiri menjejaskan keselamatan pengunjung dan kualiti pelancongan di Kuala Selangor.