Categories
AGENDA NASIONAL

Kerajaan teliti Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974

JOHOR BAHRU, 23 FEB: Kerajaan akan mewujudkan akta baharu berkaitan alam sekitar sekiranya Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 yang ketika ini sedang diperhalusi memerlukan banyak pindaan.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Yeo Bee Yin berkata pada masa ini kementeriannya sedang meneliti pindaan yang perlu dilakukan terhadap akta tersebut termasuk mengadakan keterlibatan dengan pihak berkepentingan.

“Perkembangan semalam, mereka (pihak berkepentingan) ada bengkel dua hari untuk meneliti Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dan sedang (diperhalusi) untuk dipinda. Kalau pindaan itu banyak, kita (kerajaan) akan wujudkan akta baharu.

“(Apa) yang penting, kita boleh mengawal pencemaran dengan lebih sistematik dan memastikan hukuman terhadap penjenayah kelestarian alam sekitar berpatutan,” katanya dalam sidang media di Pejabat Jabatan Alam Sekitar Cawangan Pasir Gudang di sini, hari ini.

Bee Yin turut berharap pindaan terhadap Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dibuat tahun ini, namun menegaskan ia memerlukan masa.

-BERNAMA