Categories
PBT SELANGOR

MBPJ edar 38,058 notis beg plastik dicaj 20 sen

PETALING JAYA, 10 FEB: Sebanyak 38,058 notis pemberitahuan kutipan caj beg plastik 20 sen diedarkan di pentadbiran Majlis Bandaraya Petaling Jaya sejak Disember lalu, kata datuk bandarnya.

Dato’ Mohd Sayuthi Bakar berkata langkah itu bagi mengelakkan pengusaha membekalkan beg plastik  percuma kepada pelanggan sekali gus mengurangkan penggunaanya.

“Penggunaan beg plastik secara berleluasa tanpa kawalan penyumbang utama dalam penjanaan sampah sisa plastik terutama sektor komersil dan MBPJ membelanjakan RM8. 6 juta bagi kos pelupusan sampah pada tahun lalu,” katanya dalam kenyataan.

Kerajaan Selangor meluluskan pelaksanaan kutipan caj beg plastik melalui pihak berkuasa tempatan (PBT) bermula 1 Januari 2020 dan disalurkan ke Tabung Amanah negeri untuk program alam sekitar.

Semua premis perniagaan berdaftar di bawah program kutipan caj beg plastik boleh mendapatkan borang di PBT masing-masing dan nombor pendaftaran serta sijil wajib dipamerkan di kawasan mudah dilihat sebagai rujukan kepada pengguna.