Categories
AGENDA NASIONAL

Amal by Malaysia Airlines jadual semula penerbangan penumpang di Arab Saudi

PUTRAJAYA, 1 MAC: Amal by Malaysia Airlines, perkhidmatan sewa khas syarikat penerbangan kebangsaan itu yang dikhususkan untuk jemaah haji dan umrah, menjadualkan semula penerbangan dua kali seharinya ketika ini antara Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan Jeddah (JED) dan Madinah (MED) untuk membawa pulang penumpangnya yang sudah berada di Arab Saudi.

Malaysia Airlines dalam kenyataan kepada Bernama semalam berkata 10 penerbangan akan dilakukan dalam tempoh 10 hari akan datang untuk tujuan itu.

“Keutamaan kami pada ketika ini adalah untuk membawa penumpang kami yang sudah berada di Arab Saudi pulang ke sisi keluarga mereka,” katanya.

Disebabkan penjadualan semula penerbangan itu, Malaysia Airlines berkata sesetengah penumpang mungkin perlu berlepas daripada bandaraya berbeza atau mungkin mengalami kelewatan penerbangan.

Penumpang yang terjejas bagaimanapun akan disediakan penginapan di hotel, makanan dan pengangkutan antara JED dan MED atau sebaliknya, sekiranya perlu,” katanya.

Semalam, Konsulat Jeneral Malaysia di Jeddah berkata semua penerbangan pulang jemaah umrah Malaysia dari Jeddah dan Madinah di Arab Saudi berjalan seperti biasa.

Konsulat itu, melalui kenyataan yang dimuat naik di laman Facebooknya, berkata penerbangan berkenaan termasuk kendalian syarikat penerbangan Malaysia Airlines dan Saudia.

Kerajaan Arab Saudi mengumumkan penggantungan sementara kemasukan jemaah umrah dan aktiviti melawat Masjid Nabawi sebagai langkah pencegahan proaktif untuk menyekat penularan wabak Covid-19, menurut Kementerian Luarnya pada Rabu.

Saudi Press Agency (SPA) melaporkan kerajaan negara itu turut menggantung sementara kemasukan pelawat yang memiliki visa pelancong dari negara yang terjejas akibat Covid-19 berdasarkan kriteria ditetapkan pihak berkuasa kesihatan Arab Saudi.

– BERNAMA