Categories
AGENDA NASIONAL

Angin ahmar boleh dielak dan diubati

SHAH ALAM, 1 MAC: Pengalaman bangkit untuk pulih dari penyakit angin ahmar membuka peluang Wan Hilmi Wan Mohd Nor, 44 menjuarai pertandingan Video Pendek Masyarakat Prihatin OKU.

Video pendek berkisar proses pemulihan dan aktiviti Persatuan Stroke Survivor Malaysia berjaya menarik minat juri kerana menampilkan kesedaran amalan gaya hidup sihat.

“Saya tidak sangka boleh menang. Sebenarnya sakit angin ahmar ini sepatutnya boleh dicegah dengan syarat kawal pemakanan dan disiplin perubatan.

“Malangnya masyarakat tidak ambil berat. Saya mula kena angin ahmar pada September tahun lalu. Tanda awal sakit saya bangun dan terjatuh apabila anggota badan sebelah kanan saya berasa kebas,” katanya.

Beliau berkata pengalaman terlantar selama tiga bulan memberikan kesan kepadanya untuk berkongsi kepada masyarakat cara pemulihan menerusi blog video.

Wan Hilmi berkata beliau kini sudah 85 peratus pulih dan sudah kembali memandu kereta sejak seminggu lalu.

Selaku timbalan presiden persatuan beliau menasihatkan pesakit supaya kerap menjalani fisioterapi bagi menguatkan kembali anggota badan.

Pertandingan anjuran Majlis Tindakan OKU Selangor dengan kerjasama Majlis Alumni Malaysia-Jordan (MAJ) yang dianjurkan buat pertama kali menerima 54 penyertaan dari seluruh Malaysia.