Categories
AGENDA SUKANKINI

Covid-19: Atlet Greece kecam jawatankuasa tak tangguh Olimpik 2020

SHAH ALAM, 18 MAC: Pemenang pingat emas Sukan Olimpik Rio 2016 Katerina Stefanidi mengkritik keputusan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) meneruskan acara itu di Jepun, Julai ini, di sebalik kembimbangan penularan Covid-19.

“Tiada penangguhan atau pembatalan tetapi mereka (IOC) meletakkan kesihatan kami dalam bahaya. Kita semua mahu Olimpik Tokyo berlangsung tetapi apa rancangan lain jika ia tidak berlaku?” kata atlet lompat pagar Greece berusia 30 tahun itu, lapor Reuters.

IOC dalam kenyataan sebelum ini mengulangi komitmennya untuk meneruskan acara bertaraf dunia itu seperti dijadualkan dari 24 Julai hingga 9 Ogos.

“IOC kekal komited terhadap penganjuran Sukan Olimpik Tokyo 2020 dan berbaki empat bulan lagi sebelum temasya bermula, tidak perlu sebarang keputusan drastik buat masa ini.

“Sebarang spekulasi pada masa ini tidak produktif. IOC turut menggalakkan semua atlet untuk melakukan persiapan bagi menghadapi Sukan Olimpik Tokyo 2020 sebaik mungkin,” katanya, kurang sejam selepas Kesatuan Bola Sepak Eropah mengumumkan penangguhan Euro 2020 selama setahun.

Setakat ini, 57 peratus daripada 11,000 atlet sudah mengesahkan tempat untuk beraksi pada Olimpik Tokyo 2020.