Categories
AGENDA SUKANKINI

Covid-19: Kejohanan Badminton Terbuka Malaysia 2020 tangguh

KUALA LUMPUR, 14 MAC: Kejohanan Badminton Terbuka Malaysia 2020 dijadual berlangsung pada 31 Mac hingga 5 April di Axiata Arena, Bukit Jalil ditangguhkan berikutan Covid-19.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) berkata keputusan itu dibuat selepas berunding dengan Persekutuan Badminton Dunia (BWF) dan selaras  keputusan Kerajaan Malaysia menggantung semua acara sukan berikutan sekatan  dilaksanakan sebagai langkah memerangi Covid-19 sehingga akhir April 2020.

“Bagi pembeli tiket untuk acara ini, bayaran balik akan bermula pada Isnin (16 Mac) dan diproses kepada semua dalam tempoh lapan hari bekerja.

“Situasi itu sentiasa dipantau berterusan, BAM  terus mengawasi semua nasihat kerajaan dengan keutamaan menjaga keselamatan dan kesihatan semua,” katanya dalam kenyataan hari ini.

BWF juga turut mengeluarkan kenyataan menangguhkan semua kejohanan Jelajah Dunia BWF dan saingan BWF lain dari 16 Mac hingga 12 April kerana peningkatan Covid-19 di seluruh dunia.

Kejohanan terjejas termasuk Terbuka Switzerland 2020, Terbuka India 2020, Masters Orleans, Terbuka Malaysia dan Terbuka Singapura serta beberapa lagi kejohanan antarabangsa Gred 3.

Penangguhan itu bermula sebaik berakhirnya Kejohanan Badminton Terbuka All England 2020 di Birmigham, England pada Ahad.

Beberapa kejohanan turut terkesan susulan penangguhan diadakan dalam tempoh kelayakan Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Sehubungan itu, BWF membuat pengumuman lanjut mengenai peraturan berkaitan mata kelayakan ke temasya Sukan Olimpik pada masa dimaklumkan kemudian.

-BERNAMA