Categories
BERITA UTAMA

Covid-19: KKM pertimbang guna Favipiravir rawat pesakit

PUTRAJAYA, 25 MAC: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mempertimbang penggunaan ubat antiviral Favipiravir bagi merawat pesakit positif Covid-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata ubat itu, yang juga dikenali sebagai Avigan dan Fuhaikang, tidak didaftarkan di negara ini namun ia tertakluk kepada kelulusan KKM selepas meneliti kesan sampingannya.

“Kita (KKM) boleh luluskan. Bagaimanapun, ubat itu kita kena kaji sebab ada kesan sampingan. Jadi kita kena berhati-hati apabila kita gunakan ubat tersebut.

“Ia adalah ubat yang sama tetapi Avigan berasal dari Jepun manakala Fuhaikang dari China,” katanya pada sidang media harian perkembangan Covid-19 di sini hari ini.

Dr Noor Hisham berkata sekiranya diluluskan kelak, pemantauan rapi ke atas pesakit perlu dijalankan bagi memastikan keberkesanan ubat antiviral itu.

Dalam perkembangan lain, beliau memaklumkan bahawa KKM memerlukan 800 alat bantuan pernafasan atau ventilator di hospital kerajaan dengan 500 khusus untuk kes Covid-19.

“KKM telah beli 229 unit ventilator, 54 unit telah diterima manakala 175 unit lagi masih dalam proses penghantaran yang kita jangka terima awal April ini,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata pihak swasta juga bersetuju meminjamkan 64 unit ventilator kepada KKM untuk kegunaan di hospital kerajaan yang memerlukan.

– BERNAMA