Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Covid-19: Malaysia giat usaha bawa pulang rakyat terkandas

SHAH ALAM, 22 MAC: Wisma Putra bertungkus-lumus untuk segera membawa pulang rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara berikutan penularan Covid-19, kata menteri luar negeri.

Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata walaupun langkah tersebut tidak dipersetujui segelintir pihak, namun beliau menegaskan mereka juga mempunyai hak sebagai warga Malaysia.

“Saya mengingatkan mereka yang dibawa pulang apabila tiba di Malaysia nanti, patuhilah Perintah Kawalan Pergerakan. Pastikan diri juga dikuarantin selama 14 hari. Biarpun agak membebankan, namun langkah ini penting bagi menghentikan penularan Covid-19.

“Kerajaan dan Wisma Putra telah membantu saudari saudari untuk pulang. Jadi, saya harap saudara saudari boleh menjadi rakyat yang bertangunggjawab,” tulisnya melalui hantaran di Facebook.

Hishammuddin berkata pihaknya juga sentiasa berkomunikasi dengan beberapa negara lain antaranya China, Indonesia dan Singapura bagi mendapatkan maklumat serta bantuan memerangi Covid-19.

“Keakraban inilah yang membuatkan China tanpa ragu memberi topeng mulut dan hidung, cecair pembasmi kuman dan kelengkapan ujian Covid-19 serta kelengkapan keselamatan untuk mereka yang memerlukan.

“Wisma Putra juga bekerjasama rapat dengan Indonesia bagi mengenal pasti rakyat Malaysia yang menghadiri perhimpunan tabligh di sana dan berhubung dengan Singapura untuk membantu rakyat kita yang bekerja di sana,” katanya.