Categories
AGENDA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Defisit Selangor dijangka turun kepada RM133 juta

SHAH ALAM, 16 MAC: Belanjawan Selangor tahun ini dijangka mengalami defisit RM133 juta, menurun berbanding tahun lalu, titah Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor.

Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah penurunan itu berpunca daripada peruntukan pembangunan yang diperlukan bagi pembangunan mampan di negeri ini.

“Jumlah defisit ini menyaksikan penurunan berbanding 2019 yang diunjurkan iaitu RM360 juta. Antara perkara yang diberi keutamaan untuk dicapai oleh pentadbiran ini adalah penyempurnaan inisiatif Smart Selangor,” titah baginda pada Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Ketiga Dewan Negeri Selangor di Bangunan Annex, di sini hari ini.

Baginda bertitah Kerajaan Negeri akan berupaya mencapai keseimbangan antara usaha ke arah negeri pintar serta kemampanan pembangunan sosial yang adil.

DNS tahun lalu meluluskan Belanjawan 2020 yang dibentangkan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berjumlah RM2.3 bilion.

Belanjawan tersebut menggariskan lima paksi teras iaitu keupayaan ekonomi, pendidikan, keselamatan dan kesihatan, alam sekitar dan sosial bagi mencapai objektif lima tahun akan datang.