Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Malaysia sedia sertai Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia-Eropah

KUALA LUMPUR, 1 MAC: Malaysia bersedia untuk menyertai Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) ke-13 yang akan diadakan di Phnom Penh, Kemboja pada November ini.

Wisma Putra dalam kenyataan hari ini memaklumkan Malaysia mengulangi komitmennya untuk menyumbang secara aktif dalam proses ASEM bagi menangani cabaran global hari ini dan masa hadapan sambil mengekalkan dan meningkatkan hubungan yang saling menguntungkan.

“Hari ini, Malaysia memperingati ulang tahun ke-24 proses ASEM dan berbangga bersama 53 rakan ASEM dalam sambutan Hari ASEM.

“Sejak penubuhannya pada 1996, ASEM terus memainkan peranannya sebagai platform unik untuk kerjasama dan integrasi antara Asia dengan Eropah dalam politik, ekonomi dan sosiobudaya,” menurut kenyataan itu.

Sidang kemuncak dua tahun sekali itu akan diadakan dari 16 hingga 17 Nov dengan tema ‘Strengthening Multilateralism for Shared Growth’.

Kenyataan itu menambah, rakan kongsi ASEM harus memanfaatkan potensi dan kekuatan kedua-dua benua dalam membina masa hadapan yang lebih stabil dan makmur.

– BERNAMA