Categories
AGENDA BERITA UTAMA SUKANKINI

Olimpik Tokyo: Skuad berbasikal trek miliki peluang cerah

KUALA LUMPUR, 3 MAC: Skuad berbasikal trek kebangsaan dilihat mempunyai peluang cerah pada Sukan Olimpik Tokyo 2020 susulan prestasi cemerlang ditonjolkan pada Kejohanan Dunia 2020 yang berakhir di Berlin, Jerman, kelmarin.

Ketua Jurulatih Kebangsaan John Beasley berkata dua pingat gangsa, satu rekod Asia dan tiga rekod terbaik peribadi yang dicatat anak buahnya dalam kejohanan dunia itu antara persembahan terbaik yang dicapai negara walaupun hanya memiliki satu velodrom.

“Malaysia pastinya sangat teruja melihat pasukan pelumba kita mempunyai peluang di Tokyo. Ia sangat berbeza dengan keputusan yang dicapai pada Kejohanan Dunia tahun lalu,” katanya dalam hantaran terkini di Facebooknya.

Beasley menyifatkan keputusan positif anak buahnya di Berlin menjawab kritikan segelintir pihak terhadapnya, berikutan prestasi buruk yang dicapai pasukan kebangsaan pada Kejohanan Dunia 2019.

Jaguh trek negara Mohd Azizulhasni Awang memenangi dua pingat gangsa dalam acara keirin dan pecut, selepas memenangi pingat perak pada edisi 2009 di Poland.

Pelumba berusia 32 tahun yang dikenali sebagai ‘The Pocket Rocketman’ mencatatkan rekod Asia dan kebangsaan bagi acara pecut selepas menamatkan perlumbaan dengan catatan masa 9.548 saat (s) pada pusingan kelayakan kejohanan dunia itu.

Catatan yang dilakukan Mohd Azizulhasni atau ‘Jijoe’ sekali gus memadam rekod 9.609s yang dicatat pelumba Jepun, Tomohiro Fukaya dan juga rekod kebangsaanya sendiri iaitu 9.760s.

Seorang lagi pelumba kebangsaan Muhammad Fadhil Mohd Zonis turut mencatatkan rekod kebangsaan bagi acara 1 kilometer ujian masa dengan catatan 1 minit 00.305s, sekali gus memadamkan rekod kebangsaan 1:01.658 s oleh Mohd Rizal Tisin iaitu bekas pelumba kebangsaan negara, yang merangkul pingat gangsa pada kejohanan dunia di Poland pada 2009.

-BERNAMA