Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Bekalan air 74 kawasan pulih, guna secara berhemah

SHAH ALAM, 15 JULAI: Agihan bekalan air di 74 kawasan pulih sepenuhnya manakala 216 kawasan lagi masih dalam proses pemulihan sehingga jam 9 malam tadi.

Ketua komunikasi korporat Pengurusan Air Selangor (Air Selangor) berkata berdasarkan peratusan pemulihan mengikut wilayah, Kuala Langat merekodkan peratusan tertinggi dengan 75 peratus diikuti Gombak (73), Petaling (49), Kuala Lumpur (18) sementara tiada kawasan yang pulih di Shah Alam dan Klang.

“Secara keseluruhan, 26 peratus daripada kawasan yang terlibat dengan gangguan bekalan air berjadual ini pulih sepenuhnya.

“Usaha menstabilkan sistem agihan bekalan air sedang giat dilaksanakan untuk mempercepatkan proses pemulihan bekalan air ke kawasan masih terjejas,” kata Elina Baseri dalam kenyataan.

Air Selangor memohon kerjasama pelanggan yang menerima bekalan menggunakan air secara berhemat bagi memastikan proses pemulihan bagi kawasan terjejas berjalan lancar.

Kerja penggantian dan penambahbaikan aset kritikal di Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 3 (LRA SSP3) siap sepenuhnya mengikut jadual pada jam 11 malam semalam.