Categories
AGENDA GLOBAL

Budak empat tahun ikat perjanjian terbit buku puisi

SHAH ALAM, 25 JULAI: Kanak-kanak lelaki berusia empat tahun menjadi penulis paling muda mengikat perjanjian dengan syarikat penerbitan untuk membukukan koleksi puisinya.

Nadim Shamma-Sourgen disifatkan Eksekutif Walker Books Walker Denise Johnstone-Burt sebagai “menakjubkan kerana pada usia semuda itu mampu menulis ayat dalam isu sensitif”, lapor The Guardian.

“Puisi itu membicarakan perasaan penting seperti kasih sayang dan kesunyian, dan Nadim menemui ungkapan yang sempurna,” katanya lagi.

Syarikat penerbitan buku kanak-kanak berpangkalan di Britain dijadual menerbitkan koleksi itu pada musim panas seterusnya (tahun depan).

Bakat Nadim dikesan penerima anugerah Orwell tahun ini, Kate Clanchy yang menggelarkannya “Penyair Berusia Empat Tahun”. Beliau turut memuat naik petikan sajak kanak-kanak itu ke akaun media sosialnya.

Mengikut Guinness World Records, penulis paling muda menerbitkan karya secara komersial ialah Dorothy Straight menerusi buku How the World Began pada 1964 pada usia enam tahun.

Rekod penulis lelaki termuda pula dipegang kanak-kanak Sri Lanka apabila bukunya Junk Food diterbitkan pada 5 Januari 2017 ketika Lankan Thanuwana Serasinghe berusia empat tahun dan 356 hari.

Berikut antara petikan sajak Nadim berjudul “Baddies”.

Baddies love their baddie friends
Even very baddie ones
Policemen might arrest them
But they’ll still have their love