Categories
AGENDA JENAYAH

Kes Adib: Polis cadang tubuh Pasukan Kajian Semula

KUALA LUMPUR, 10 JULAI: Polis Diraja Malaysia (PDRM) bercadang untuk menubuhkan Pasukan Kajian Semula, bagi menyiasat kesemua aspek kes kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, pasukan itu akan melakukan siasatan yang tertumpu kepada saksi-saksi.

“Ia termasuklah pandangan seorang pakar patalogi forensik dari Hospital Kuala Lumpur dan seorang lagi pakar forensik yang dilantik oleh keluarga Muhammad Adib, sepanjang inkues berlangsung di Mahkamah Koroner bermula pada 11 Februari hingga 24 Julai tahun lepas, di Shah Alam.

“Pasukan ini sama seperti mana pasukan yang pernah ditubuhkan sebelum ini, yang melibatkan kes kematian seorang model berusia 18 tahun dari Belanda, yang didapati maut akibat terjatuh dari sebuah bangunan, beberapa tahun dahulu,” katanya pada sidang media khas di Bukit Aman, di sini, hari ini.

Abdul Hamid berkata PDRM akan mencadangkan penubuhan pasukan itu kepada Kementerian Dalam Negeri, kerana terdapat percanggahan pendapat oleh dua pakar patologi yang menjalankan bedah siasat terhadap mangsa.

Beliau berkata setakat ini, polis telah memanggil semula 31 saksi inkues dan seramai 52 saksi baharu telah dirakam keterangan, susulan keputusan mahkamah koroner pada September tahun lepas yang mendapati Muhammad Adib maut akibat perbuatan jenayah, oleh dua atau lebih orang yang tidak dikenali.

Sehingga kini Abdul Hamid berkata, tiada keterangan mana-mana saksi yang dapat mengaitkan Muhammad Adib dibunuh, berdasarkan dapatan inkues.

Beliau berkata, polis telah memperoleh satu rakaman video, namun kabur dan tidak dapat menjelaskan keadaan insiden terbabit.

Abdul Hamid berkata, polis tidak pernah menutup kes itu sewenang-wenangnya dan sentiasa ingin mencari kebenaran, demi keadilan buat Muhammad Adib, dan beliau meminta orang awam yang mempunyai maklumat berhubung kes itu, tampil membantu siasatan.

Muhammad Adib, 24, yang bertugas sebagai anggota bantuan kecemasan Jabatan Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, parah dalam rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November 2018 dan meninggal dunia di Institut Jantung Negara selepas 21 hari menerima rawatan.

Pada 27 September tahun lepas, Mahkamah Koroner Shah Alam memutuskan kematian Muhammad Adib, adalah akibat perbuatan jenayah yang dilakukan lebih dua atau tiga individu tidak diketahui.

– BERNAMA