Categories
AGENSI SELANGOR

KPDNHEP rampas 1,750 pelitup muka tiruan di Puchong

KUALA LUMPUR, 1 JULAI: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) kelmarin merampas 1,750 keping pelitup muka tiruan dalam satu operasi di sebuah premis di Puchong, dekat sini.

Pengarah Penguatkuasanya Datuk Iskandar Halim Sulaiman berkata seorang lelaki tempatan berumur 30 tahun turut ditahan, disyaki menjual pelitup muka tiruan berkenaan secara dalam talian.

“Empat pegawai penguat kuasa KPDNHEP Putrajaya menyamar sebagai pembeli dan berhubung dengan penjual sehingga membawa kepada lokasi pembungkusan pelitup muka.

“Operasi dijalankan susulan laporan daripada pemilik cap dagang berdaftar bagi pelitup muka jenama Cross Protection yang mengesyaki barangan berkenaan yang dijual secara dalam talian adalah palsu,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata hasil serbuan merampas sebanyak 35 kotak jenama berkenaan dan nilai rampasan dianggarkan berjumlah RM1,575.

Katanya, modus operandi suspek ialah dengan membeli pelitup muka tanpa jenama daripada China dan membuat pembungkusan semula.

Iskandar Halim berkata permohonan reman ke atas suspek berkenaan dibenarkan oleh mahkamah bermula semalam sehingga Jumaat selama empat hari bagi membantu siasatan.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 102 (1) (c) Akta Cap Dagangan 2019 iaitu mempunyai dalam milikan bagi maksud perdagangan barang-barang yang suatu cap dagangan berdaftar dipakaikan dengan salah,” katanya.

-BERNAMA