Categories
AGENSI SELANGOR

Lima lokasi di Selangor catat kualiti udara sederhana

SHAH ALAM, 6 JULAI: Lima lokasi di Selangor merekodkan bacaan indeks pencemaran udara (IPU) pada tahap sederhana sehingga jam 8 pagi ini.

Menurut laporan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS), lokasi tersebut ialah Johan Setia, Klang dengan bacaan 72, Kuala Selangor (68), Petaling Jaya (62), Klang dan Shah Alam (60). Hanya Banting mencatatkan bacaan baik iaitu 50.

IPU pada kadar 0 hingga 50 dikategorikan baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 hingga 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (amat tidak sihat) dan lebih 301 (berbahaya).

Malaysia dijangka tidak dilanda jerebu susulan tidak banyak titik panas dikesan di Sumatera atau Kalimantan, Indonesia pada 3 Julai lalu, yang berpunca daripada aktiviti pembakaran hutan.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia Jailan Simon berkata pihaknya cuma mengesan sekitar tujuh titik panas di kawasan tengah dan timur Kalimantan.

Setakat ini, kira-kira 1.6 juta hektar hutan dilaporkan terbakar di Kalimantan dan disifatkan terburuk sejak 2015 sehingga kerajaan Indonesia terpaksa mengisytiharkan darurat pada 1 Julai lalu.

Bacaan IPU boleh disemak melalui pautan apims.doe.gov.my