Categories
AGENDA BERITA UTAMA SUKANKINI

Ratu boling tidak kekok ke gelanggang lepas ‘rehat’ lama

PETALING JAYA, 10 JULAI: Cabaran hebat sentiasa menanti kebanyakan atlet profesional yang kembali beraksi selepas berbulan-bulan dilalui tanpa latihan rutin mahupun sebarang kejohanan untuk disertai dan pengalaman inilah yang terpaksa dilalui atlet di seluruh dunia ketika ini susulan kemunculan pandemik Covid-19.

Namun segala perit jerih, serta kecederaan yang pernah dialami oleh bekas juara dunia Shalin Zulkifli sepanjang tiga dekad kariernya dalam bidang sukan boling, banyak membantu beliau untuk kembali beraksi di gelanggang, selepas “berehat” selama tiga bulan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac.

Di usia 42 tahun, ibu kepada seorang anak itu jelas masih gagah dalam arena boling, walaupun pernah menjalani tempoh pemulihan dan melakukan sedikit perubahan dalam rutin latihan untuk disesuaikan dengan faktor usia dan kecederaan terbarunya di pergelangan tangan, pergelangan kaki, dan kedua lutut.

“Sudah hampir sebulan kami memulakan kembali latihan, tapi ini bukanlah sesuatu yang amat sukar bagi saya. Saya pernah mengalami kecederaan beberapa kali sejak beberapa tahun lepas, jadi sudah menjadi perkara biasa bagi saya untuk berehat beberapa bulan, kemudian kembali berlatih.

“Secara tidak langsung kecederaan-kecederaan ini menyediakan saya untuk berhadapan dengan situasi sekarang. Walaupun beberapa kecederaan ini tidak begitu serius, namun ia tidak akan pulih sepenuhnya sehingga saya berhenti untuk seketika. Kita ada doktor yang baik di ISN (Institut Sukan Negara), mereka banyak membantu.

“Saya selalu buat pemeriksaan, jika saya ada apa-apa masalah kesihatan, saya berlatih dengan bimbingan pelatih untuk mengubah suai latihan untuk sesuai dengan fizikal saya,” katanya kepada Bernama ketika ditemui semasa sesi latihan pasukan di Sunway Mega Lanes di sini semalam.

Dengan ketiadaan kejohanan besar sehingga Kejuaraan Asia di Hong Kong, yang ditangguhkan daripada 4 hingga 14 Julai lepas kepada 15 hingga 25 Januari tahun depan, juara dunia tiga kali itu berkata pandemik memberikan para pemain boling masa untuk meningkatkan kemahiran dan kebolehan fizikal, selain masa rehat dan masa bersama keluarga, yang sememangnya amat diperlukan.

Ditanya bagaimana dia menguruskan banyak pertanyaan yang sering diajukan mengenai persaraannya, terutama dari pihak media, pemenang anugerah Olahragawati Negara sebanyak lima kali itu berkata ia adalah perkara yang biasa di Asia.

“Mungkin disebabkan umur saya.. dalam persekitaran kita, ia soalan yang sering ditanya, kerana mereka mahukan atlet yang lebih muda, tapi adakalanya atlet muda tidak semestinya baik… bergantung kepada keupayaan individu dan keadaan persekitaran.

“Ia bukan bermakna apabila anda telah berumur, anda perlu bersara – tidak semestinya, namun malangnya ini adalah persepsi biasa di negara-negara Asia, tapi di negara Eropah, mereka amat menyanjung pengalaman,” katanya.

Shalin, yang merupakan antara ikon sukan terkemuka negara, memenangi banyak kejohanan antarabangsa dan serantau untuk Malaysia, termasuk 20 pingat emas Sukan SEA sejak penampilan pertama pada edisi 1993 di Singapura; hanya dua pingat di belakang bekas perenang handalan negara, Nurul Huda Abdullah yang berjaya merangkul 22 pingat emas, menjadi pemenang pingat paling banyak Malaysia dalam temasya sukan dwitahunan itu.

-BERNAMA