Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Covid-19: 11 kes baharu, lima jangkitan import

SHAH ALAM, 10 OGOS: Sebanyak 11 kes baharu Covid-19 direkodkan dalam negara hari ini membabitkan enam penularan tempatan dan lima jangkitan import, kata ketua pengarah kesihatan.

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pertambahan itu menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini sebanyak 9,094 dengan 166 kes aktif.

“Tiga daripada lima kes import adalah dari Australia manakala satu kes masing-masing dari Jepun dan Singapura.

“Daripada enam kes penularan dalam negara, lima kes adalah dalam kalangan warganegara Malaysia dan satu kes bukan warganegara iaitu kes saringan di tempat kerja di Selangor,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Perincian baki kes penularan tempatan membabitkan warganegara Malaysia seperti berikut:

1. Johor: satu kes saringan pra pembedahan di sebuah pusat perubatan swasta yang dimasukkan ke Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom

2. Perak: tiga kes daripada Kluster Kurau

3. Melaka: satu kes saringan kemasukan ke wad di sebuah pusat perubatan swasta. Beliau tidak bergejala dan dimasukkan ke Hospital Melaka.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata sebanyak 19 kes sembuh dan dibenarkan keluar hospital menjadikan jumlah kes pulih sepenuhnya adalah 8,803 kes atau 96.8 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Tambah beliau, tiada pertambahan kes kematian dilaporkan hari ini menjadikan jumlah kumulatif maut ekoran wabak itu kekal 125 kes atau 1.37 peratus daripada keseluruhan kes.

“Hanya satu kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan tiada kes yang memerlukan bantuan pernafasan,” katanya.