Categories
AGENDA NASIONAL

JPJ kutip RM3.85 juta selepas diskaun saman 70 peratus

PUTRAJAYA, 17 OGOS: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengutip sebanyak RM3.85 juta hasil pembayaran saman antara 1 Ogos sehingga 15 Ogos berikutan pelaksanaan diskaun saman yang boleh dikompaun sebanyak 70 peratus.

JPJ dalam satu kenyataan hari ini berkata kutipan berkenaan adalah hasil transaksi melibatkan sebanyak 51,178 saman yang diselesaikan melalui pelbagai saluran antaranya kaunter JPJ, kaunter bergerak JPJ serta portal dan kios JPJ.

“JPJ negeri Selangor merupakan yang tertinggi membuat kutipan iaitu sebanyak RM620,157 dengan 8,165 saman telah diselesaikan,” katanya.

Menurut JPJ, jumlah saman tertunggak dan masih belum dijelaskan sehingga kini adalah sebanyak 2.4 juta dengan anggaran kutipan selepas pengurangan sebanyak RM170 juta.

Saman yang telah disenarai hitam pula adalah sebanyak 1.79 juta, kata JPJ.

Justeru, JPJ mengingatkan orang ramai agar merebut peluang bagi mendapatkan pengurangan saman kompaun sebanyak 70 peratus berkenaan dan tidak menunggu sehingga saat akhir bagi mengelakkan sebarang kesulitan yang tidak diingini.

“Seperti yang telah diketahui umum, saman yang yang tidak dibayar akan disenaraihitamkan dan kesannya akan menimbulkan masalah ketika berurusan dengan JPJ seperti pembaharuan lesen memandu, lesen kenderaan motor, proses tukar hak milik serta lain-lain lagi,” katanya.

Pengurangan saman kompaun JPJ yang akan berakhir pada 31 Ogos ini adalah bersempena dengan bulan kebangsaan dan selaras dengan tema Hari Kebangsaan 2020 iaitu “Malaysia Prihatin”.

– BERNAMA