Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Kuala Langat hab pembuatan barang elektronik terbesar Malaysia

SHAH ALAM, 17 OGOS: Pembinaan Taman Industri Kuala Langat seluas 199.51 hektar bakal menjadi lokasi sektor barang pembuatan elektrik dan elektronik terbesar dalam negara, kata EXCO pelaburan.

Dato’ Teng Chang Khim berkata projek usahasama NCT Group dan Future Inno Park itu dijangka siap dalam tempoh empat tahun.

“Kerajaan Negeri amat mengalu-alukan pembangunan perindustrian sebegini kerana ia memberi dampak positif kepada ekonomi negeri.

“Sebagai negeri yang menjadi tarikan utama pelabur, Selangor bersedia membekalkan keperluan elektrik dan elektronik yang kukuh dan mencukupi,” katanya.

Mengulas lanjut, Chang Khim berkata Kuala Langat dipilih kerana lokasinya yang berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

“Sekiranya produk ini siap, penghantarannya akan menggunakan kapal terbang sekali gus menjadikan Kuala Langat sebagai lokasi paling strategik bagi pembinaan taman industri,” katanya.

Terdahulu, Chang Kim menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Pengasas NCT Group, Dato’ Yap Ngan Choy dengan Pengarah Future Inno Park, Dato’ Jeffrey Ng Chin Heng di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini hari ini.