Categories
AGENDA NASIONAL

Tiada halangan warga asing ingin pulang ke negara asal

PUTRAJAYA, 5 OGOS: Tiada sebarang halangan untuk mana-mana warga asing yang ingin pulang ke negara asal sekiranya mereka tidak termasuk golongan tinggal lebih masa.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata kebenaran itu diberikan kepada mereka yang tamat Pas Lawatan Sosial (PLS) sejak Januari tahun ini.

“Namun bagi mereka yang telah tinggal lebih masa sejak tahun lepas, golongan ini akan dikenakan tindakan kompaun sebanyak RM1,000.

“Mereka perlu datang ke jabatan imigresen untuk mendapatkan pas khas dan membayar kompaun RM1,000 jika mereka tinggal lebih masa selama setahun. Dibayar oleh mereka sendiri,” katanya kepada pemberita dalam sidang media khas di sini hari ini.

Beliau juga berkata sekiranya warga asing itu didapati tinggal melebihi tempoh setahun, maka mereka akan dikenakan bayaran maksimum RM3,000.

“Kompaun maksimum ialah RM3,000 kalau lebih setahun. Jika mereka tinggal melebihi tempoh setahun, kompaun maksimum ialah RM3,000,” katanya.

Pada Jun lepas, Mesyuarat Khas Menteri-Menteri mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) memutuskan warga asing yang pas lawatan sosialnya tamat tempoh semasa PKP boleh ke Jabatan Imigresen untuk mendapatkan lanjutan tempoh.

Menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, bagi warga asing yang pas lawatan sosial tamat tempoh ketika PKP Pemulihan (PKPP) pula, mereka boleh terus ke lapangan terbang untuk pulang ke negara masing-masing dalam tempoh 14 hari dari tarikh PKPP tamat.

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin semasa sesi penggulungan perbahasan usul menjunjung kasih titah diraja di Dewan Rakyat berkata ketua pengarah imigresen boleh menggunakan perundangan sedia ada untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana warga asing yang ‘tidak dikehendaki’ di Malaysia.

-BERNAMA